top of page

Ultra zpracované potraviny škodí našemu zdraví: Odhalení pravdy o maximalizaci zisku výrobců


ultra zpracované potraviny, prohlížení etiket v supermarketu, mražená pizza


Trápí vás nadváha, cukrovka nebo jiné zdravotní problémy? Viníkem mohou být ultra zpracované potraviny, které denně konzumujete. Prozradíme vám, jak je rozpoznat a nahradit zdravějšími alternativami. Udělejte první krok ke změně ještě dnes!

Ultra zpracované potraviny jsou všude kolem nás. Tento problém si žádá řešení, protože ohrožuje naše zdraví. V tomto článku se dozvíte, jak se ultra zpracovaným potravinám vyhnout a zlepšit své stravovací návyky.



Co jsou to ultra zpracované potraviny?


Mnozí z nás netuší, co vlastně ultra zpracované potraviny jsou. Jednoduše řečeno, jsou to potraviny, které prošly řadou průmyslových procesů a obsahují řadu přídatných látek. Příklady:


  • Slané a sladké pochutiny

  • Instantní polévky a omáčky

  • Průmyslově vyráběné dezerty


Hlavní rozdíl oproti běžně zpracovaným potravinám je rozsah a intenzita zpracování.



Jak ultra zpracované potraviny ovlivňují naše zdraví?


Častá konzumace ultra zpracovaných potravin vede k řadě zdravotních problémů. Proč? Protože tyto potraviny mají většinou nízkou nutriční hodnotu a vysoký obsah cukru, soli a nezdravých tuků. Tipy, jak tomu čelit:


  • Čtěte etikety a vybírejte potraviny s krátkým seznamem surovin

  • Upřednostňujte celistvé potraviny, jako je zelenina, ovoce, luštěniny

  • Omezte kupované svačiny a připravujte si vlastní


Výhodou je, že snížíte riziko obezity, cukrovky 2. typu a dalších nemocí.



Fakt: Studie ukazují, že lidé konzumující nejvíce ultra zpracovaných potravin mají o 62 % vyšší riziko úmrtnosti ze všech příčin. To jen potvrzuje, že kvalita stravy je pro naše zdraví klíčová. Braňme se průmyslovým potravinám a vraťme se k jednoduchosti.


lokální farmáři

Proč výrobci upřednostňují ultra zpracované potraviny?


Odpověď je jednoduchá – zisk. Průmyslová výroba potravin je levnější a výrobky mají delší trvanlivost. Bohužel na úkor kvality a našeho zdraví.


Jak se tomu bránit?


  • Podpořte lokální farmáře a výrobce

  • Vařte doma z čerstvých surovin

  • Nevěřte reklamám a marketingovým trikům


Odměnou vám bude lepší zdraví a chuť potravin.




srovnání průmyslově vyráběný dezert a domácí
Příklad: Průmyslově vyráběný "jablečný" dezert může obsahovat méně než 10 % jablek, zato spoustu cukru, aromat a zahušťovadel. Domácí jablečný koláč je nejen chutnější, ale i výživnější. Stojí za to jít cestou kvality.


Jak se vyhnout ultra zpracovaným potravinám?


Základem je soustředit se na celistvé potraviny. Jak na to?


  • Nakupujte hlavně po obvodu supermarketu (zelenina, maso, mléčné výrobky)

  • Vyhněte se středovým uličkám s balenými potravinami

  • Čtěte etikety – vybírejte produkty s co nejkratším seznamem surovin



Zdravější alternativy existují téměř ke všemu – stačí hledat.



Praktické kroky ke zlepšení stravování


Změna návyků chce čas. Postupujte po malých krocích:

1.

Každý den vyřaďte 1-2 ultra zpracované potraviny


2.

Plánujte si jídelníček dopředu. Nenakupujte nic, co nechcete jíst.


3.

Vyhraďte si čas na vaření z čerstvých surovin, využijte k tomu například naši kuchařku.



Postupně zjistíte, že zdravé jídlo může být chutné a pestré.




Závěrem


Ultra zpracované potraviny jsou designovány pro zisk, ne pro zdraví.


Negativně ovlivňují naši váhu i celkové zdraví.


Celistvé potraviny a domácí vaření jsou cestou, jak se jim vyhnout. Postupná změna návyků je klíč. Buďte informovaní a čtěte etikety.



Vyzkoušejte Týden bez ultra zpracovaných potravin! 

Týden bez ultra zpracovaných potravin

Snažte se pro zvýšení účinku hodně pít a vybírat ze základních nezpracovaných potravin.


Zapisujte si, co jíte a jak se cítíte. Po týdnu sdílejte své zkušenosti s námi. Jestli budete chtít odměníme vás konzultací s námi, pokud vás zajímá Vitestin pro podporu trávení a máte nějaké otázky.


Pokud si chcete dát do pořádku zažívání a zkoušíte svou první kúru Vitestinu pro harmonizaci střev a celého zažívání ultra zpracované potraviny určite vynechejte.



PS: Známý výživový specialista Petr Havlíček Vitestin sám vyzkoušel a doporučuje.


Jsme tu pro vás na cestě ke zdraví.



Váš tým Vitestinu



vliv vysoce zpracovaných potravin na střeva








Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
Logo-slogan-cesta-tucne5.png
bottom of page