top of page

Průvodce obnovou střevního zdraví


jak rozpoznat příznaky střevních potíží

Foto: Denisa Pohl


Podle experta Petra Havlíčka. Zdraví sídlí ve střevech.
Střeva mají v lidském organismu nezastupitelnou roli. Získáváme skrze ně živiny, mají velmi hustou síť neuronů a ovlivňují celkové zdraví a imunitu.


Varovné signály: Když střeva volají o pomoc



Zdraví opravdu sídlí ve střevech. Pokud trpíte zažívacími potížemi, zánětlivými onemocněními střev nebo syndromem dráždivého střeva, je nejvyšší čas zaměřit se na obnovu střevního zdraví. Vyzbrojíme vás tipy, jak dosáhnout střevní rovnováhy a cítit se skvěle.


  • Zácpa nebo průjem

  • Zvýšená plynatost

  • Bolesti břicha a pocity plnosti

  • Častá nevolnost

  • Kožní problémy jako je akné či ekzémy

  • Úzkostné až depresívní stavy

  • Únava a problémy se soustředěním

  • Nesnášenlivost některých potravin

  • Špatný dech

  • Problémy s močovými a pohlavními cestami


Včasným řešením střevní nerovnováhy můžete předejít vážnějším zdravotním komplikacím.

Základem úspěchu je komplexní přístup zahrnující úpravu stravy i životního stylu. Výživový specialista Petr Havlíček, který sám úspěšně zvládá ulcerózní kolitidu, doporučuje zaměřit se na následující oblasti:




Pilíře obnovy střevního zdraví

Nejlepší potraviny pro zdraví střev:


1

Potraviny s vyšším obsahem vlákniny: vláknina, ať rozpustná či nerozpustná je pro zdraví a dobrou funkci střev a zdravý střevní mikrobiom nezbytná. Dobrými zdroji jsou celozrnné cereálie, luštěniny, ovoce a zelenina. Denně potřebujeme zkonzumovat alespoň 30 g vlákniny.


2

Potraviny s vysokým obsahem polyfenolů: tyto potraviny mají antioxidační a tím pádem i protizánětlivé působení a zároveň některé z nich vyživují náš střevní mikrobiom: bobulovité ovoce, hořká čokoláda, zelený čaj, některé druhy zeleniny.


3

Prebiotické potraviny: tyto potraviny obsahují ve zvýšené míře specifické nestravitelné sacharidy, preferované prospěšnými mikroorganismy: česnek, cibule, chřest, banány, oves a další.


4

Fermentované potraviny: tyto potraviny obsahují zdraví prospěšné mikroorganismy: kefír, jogurt, kvašená zelenina, nepasterizované octy, kombucha a další.


5

Omega-3 mastné kyseliny: omega-3 polynenasycené mastné kyseliny mají zánět snižující účinek. Jejími nejvydatnějšími zdroji jsou tučnější mořské ryby, pastevně produkované vejce či lněná semínka



Jaká má být změna životního stylu?

Petr Havlíček

Nejlepší potraviny pro zdraví střev:



  • Vyhýbat se vysoce průmyslově zpracovaným potravinám

  • Jíst pestře

  • Pravidelně se hýbat

  • Přerušovat sezení a protáhnout se

  • Dostatečně spát




Výživový specialista Petr Havlíček, na základě osobní zkušenosti s problémy střev doporučuje:




"Vitestin jsem použil už mnohokrát u klientů a především u lidí se zánětlivými střevními onemocněním, ale i u klientů se syndromem dráždivého střeva. Účinnost pocítíte zvlášť v situacích, kdy se užívání Vitestinu doplní ještě změnou jídelníčku, ale i stylu života. Protože u IBS existuje spouštěčů celá řada, opět hraje roli střevní mikrobiom, stejně jako stres."


Naslouchejte svým střevům a dopřejte jim péči, kterou si zaslouží. Kombinace vhodné stravy, pohybu a podpůrných doplňků jako je Vitestin vám pomůže nastartovat cestu ke zdravějším a spokojenějším střevům.









Petr Havlíček o Vitestinu - sklenice na podzim












Comments


Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
Logo-slogan-cesta-tucne5.png
bottom of page