Průvodce obnovou střevního zdraví
Foto: Denisa Pohl
Podle experta Petra Havlíčka. Zdraví sídlí ve střevech.
Střeva mají v lidském organismu nezastupitelnou roli. Získáváme skrze ně živiny, mají velmi hustou síť neuronů a ovlivňují celkové zdraví a imunitu.
Varovné signály: Když střeva volají o pomoc
Zdraví opravdu sídlí ve střevech. Pokud trpíte zažívacími potížemi, zánětlivými onemocněními střev nebo syndromem dráždivého střeva, je nejvyšší čas zaměřit se na obnovu střevního zdraví. Vyzbrojíme vás tipy, jak dosáhnout střevní rovnováhy a cítit se skvěle.
Zácpa nebo průjem
Zvýšená plynatost
Bolesti břicha a pocity plnosti
Častá nevolnost
Kožní problémy jako je akné či ekzémy
Úzkostné až depresívní stavy
Únava a problémy se soustředěním
Nesnášenlivost některých potravin
Špatný dech
Problémy s močovými a pohlavními cestami
Včasným řešením střevní nerovnováhy můžete předejít vážnějším zdravotním komplikacím.
Základem úspěchu je komplexní přístup zahrnující úpravu stravy i životního stylu. Výživový specialista Petr Havlíček, který sám úspěšně zvládá ulcerózní kolitidu, doporučuje zaměřit se na následující oblasti:
Pilíře obnovy střevního zdraví
Nejlepší potraviny pro zdraví střev:
1
Potraviny s vyšším obsahem vlákniny: vláknina, ať rozpustná či nerozpustná je pro zdraví a dobrou funkci střev a zdravý střevní mikrobiom nezbytná. Dobrými zdroji jsou celozrnné cereálie, luštěniny, ovoce a zelenina. Denně potřebujeme zkonzumovat alespoň 30 g vlákniny.
2
Potraviny s vysokým obsahem polyfenolů: tyto potraviny mají antioxidační a tím pádem i protizánětlivé působení a zároveň některé z nich vyživují náš střevní mikrobiom: bobulovité ovoce, hořká čokoláda, zelený čaj, některé druhy zeleniny.
3
Prebiotické potraviny: tyto potraviny obsahují ve zvýšené míře specifické nestravitelné sacharidy, preferované prospěšnými mikroorganismy: česnek, cibule, chřest, banány, oves a další.
4
Fermentované potraviny: tyto potraviny obsahují zdraví prospěšné mikroorganismy: kefír, jogurt, kvašená zelenina, nepasterizované octy, kombucha a další.
5
Omega-3 mastné kyseliny: omega-3 polynenasycené mastné kyseliny mají zánět snižující účinek. Jejími nejvydatnějšími zdroji jsou tučnější mořské ryby, pastevně produkované vejce či lněná semínka
Jaká má být změna životního stylu?
Nejlepší potraviny pro zdraví střev:
Vyhýbat se vysoce průmyslově zpracovaným potravinám
Jíst pestře
Pravidelně se hýbat
Přerušovat sezení a protáhnout se
Dostatečně spát
Výživový specialista Petr Havlíček, na základě osobní zkušenosti s problémy střev doporučuje:
"Vitestin jsem použil už mnohokrát u klientů a především u lidí se zánětlivými střevními onemocněním, ale i u klientů se syndromem dráždivého střeva. Účinnost pocítíte zvlášť v situacích, kdy se užívání Vitestinu doplní ještě změnou jídelníčku, ale i stylu života. Protože u IBS existuje spouštěčů celá řada, opět hraje roli střevní mikrobiom, stejně jako stres."
Naslouchejte svým střevům a dopřejte jim péči, kterou si zaslouží. Kombinace vhodné stravy, pohybu a podpůrných doplňků jako je Vitestin vám pomůže nastartovat cestu ke zdravějším a spokojenějším střevům.
Comments