Cikorka - zdravá alternativa kávy …i zelenina?
- Helena
- 29. 10. 2023
- Minut čtení: 3

Cikorka se používá jako nekofeinová a prospěšná alternativa kávy. Zastánci zdravého způsobu života oceňují ale spíše než její schopnost nahradit kávu, její bohaté vitamínové složení a příjemnou chuť.
V našich krajích se objevila výroba cikorky už v 17. století, čekanka se začala pěstovat na polích a vznikla první továrna v Mochníně.
Jediné, co má s kávou společného, je pražení, kterým kořen - stejně jako kávová zrna. Vlastně nemá s kávou jinak nic společného, neobsahuje kofein, chutná jinak.
Za vším je rostlina z čeledi hvězdicovitých – čekanka, roste divoce na polích a z toulek přírodou tuhle modrou květinku znáte.
Kořen obsahuje vitamíny C, E, A, B1, B2, B5 a B6.
Díky tomu má nápoj antioxidační vlastnosti, napomáhá upevnění buněčných membrán a produkci imunitních buněk. Cikorka obsahuje také inulin. Inulin má příznivý vliv na mikrobiom střeva, snižuje rizik cukrovky a napomáhá normalizaci metabolismu sacharidů a lipidů.
Z minerálů obsahuje zejména draslík, vápník, hořčík a železo.
Polyfenol napomáhá snížení zánětlivých procesů. Tato látka může zmírnit symptomy artritidy a pomáhá při onemocněních střeva.
Rostlina má mírný močopudný účinek, který je příznivý pro ledviny a močový systém. Urychluje vylučování toxinů s močí, očišťuje ledviny a snižuje riziko vytváření kamenů.
Cikorka pomáhá také čištění jater od látek, které zůstávají po rozpadu léčiv a alkoholu.
Podle četných výzkumů může být prospěšná při cukrovce. Enzym adiponektin snižuje hladinu cukru v krvi a právě ten cikorka ve zvýšené koncentraci obsahuje.
Na co si dát pozor
Raději nápoj vynechejte při užívání antibiotik. Tak žádané užitečné vlastnosti tohoto nápoje a složky, které obsahuje, snižují jejich účinnost a zažívání.
Opatrní byste měli být také při problémech s cévami. Cikorka totiž rozšiřuje stěny cév a vlásečnic a ředí krev. Neměli by ji pít lidé se slabšími stěnami cév, jako jsou křečové žíly a popraskané vlásečnice.
Naopak cikorka bude užitečná při zvýšeném krevním tlaku a husté krvi.
Méně by cikorku měli užívat lidé s ledvinovými kameny ve stádiu zjištění, i když na jejich vznik má preventivní účinky.
Jak připravit cikorku
Cikorka patří do receptů našich babiček, možná si ještě pamatujete, jak u ní nesměl na plotně chybět hrneček s tímto lahodným nápojem.
Kořen čekanky nakrájíme, nasypeme na pánvičku, mícháme, až začne žloutnout a vonět. Pak trochu posypeme tlučeným cukrem, stále mícháme, až se do hněda upraží.
Potom ho umeleme na prášek a zavaříme do připravené vařící vody. K tomu se přidá lžička pražené namletého ječmene nebo žita a i šípkových jadérek a povaří se pod pokličkou, aby s parou chuť nevyvanula.
Šípková jadérka dobře upražená a dobře utlučená dají kávě dobrou chuť. Kdo nemá ani tyto levné přísady, může přidat pražené mleté žaludy.
Pokud chcete cikorku vyzkoušet, najdete ji v obchodech pod označením Melta.
Jak ji pít?
Doporučuje se pít denně jeden nebo dva šálky cikorky.
Alternativa kávy - vědecky doloženo:
Klinický účinek čekankové kávy připravené z kořene Cichorium intybus L. na agregaci krevních destiček byl studován v týdenní kontrolované klinické studii. Dobrovolníci konzumovali každé ráno 300 ml cikorky připravené z 20 g (3 polévkové lžíce). Byly studovány účinky pro jedné dávce a po konzumaci po dobu jednoho týdne a na agregaci krevních destiček, hemorheologické faktory, koncentrace fibronogena a MIF (faktor inhibující migraci makrofágů). Na konci studie bylo pozorováno snížení viskozity krve a deformace erytrocytů. Byl také pozorován inhibiční účinek na agregaci krevních destiček, i když závisí na induktoru použitém v testech. Nebyly pozorovány žádné vedlejší účinky spojené s léčbou.
Zdroj: Preventivní potenciál konzumace kávy čekanky na trombózu: klinická studie. Phytother Res 2011; 25 (5): 744-748
Listy se jí také?
Italové ji jedí všude – doma i v občerstveních, berou ji jako nezbytnou součást jídelních zvyklostí. Mají ji spojenou s kuchyní svých babiček a maminek. Dokonce v Egyptě byla považována za posvátnou plodinu.
Cikorku můžeme uvařit podobně jako špenát, natrhat do salátu, připravují se z ní také odvary a tinktury, zábaly na pokožku.
Trochu vás překvapí hořká chuť listů, tu lze omezit, pokud víte s čím ji podívat.
Pokud budete cikorku vařit (listy), určitě vypijte i vodu, ve které jste ji vařili.
Listy cikorky i rozpůlené stonky dáme do vyššího hrnce a zaplníme dostatkem vody. Vodu nesolíme, protože odvar je zdravý. Osolení by tedy bylo spíše na škodu.
Po dosažení varu si stopneme 30-40 minut
Cikorku můžeme podávat jako náplň italských pizzových těst, nebo i bez těsta jako přílohu například k masu. Pak se podává zavinutá v klubíčkách.
Na větší pánvi rozehřejeme extrapanenský olivový olej a přidáme nasekané stroužky česneku. Jakmile lehce zezlátne, přidáme uvařené listy i stonky cikorky a osolíme. Restujeme a promícháváme několik minut.
A pokud najdete v obchodě i zelenou cikorku (čekanku), neváhejte si ji koupit, svými výživovými hodnotami Vám prospěje a zpestří Váš jídelníček. Přeji dobrou chuť!

Zdroj :